vineri, 4 februarie 2011

Violentele din Egipt = Inceputul celui de-al III-lea razboi mondial?
De ce nu explica nimeni romanilor cat de mare este pericolul pe care-l reprezinta…Egiptul?
De ce nu ies in fata analistii nostri militari si expertii in geo-politica sa spuna poporului unde ne aflam si incotro mergem?

     Am cautat si va prezentam, cu modestia celor care nu au nici cunostiintele si nici experienta necesare, punctele de vedere ale unor cunoscatori si ale unor patrioti…Iata cum este evaluata de acestia varianta cumplita a declansarii unui razboi de proportii planetare pornindu-se de la ceea ce vedem acum in…Egipt!

     Prabusirea regimului lui Hosni Mubarak va accelera calendarul prevazut pentru un atac impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, a declarat presei un fost ambasador al SUA la Natiunile Unite. John Bolton a spus ca oficialii israelieni vor actiona rapid pentru a ataca Iranul, deoarece Mohamed ElBaradei, fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA) si actualul lider al opozitiei de la Cairo, a ascuns ani de zile dovezi despre programul nuclear al Iranului. !!!

     Asistam de o buna bucata de timp la extinderea  amenintatoare a revoltelor in lumea araba. Manifestate puternic, au avut un deznodamant relativ rapid in Tunisia, undetiranul local (condus pana mai ieri de puterile occidentale si de… FMI) a fost alungat si unde, in prezent, exista un guvern provizoriu instabil si contestat.
     Este important sa intelegem ca o criza devastatoare, inclusiv alimentara, nu va duce si la o criza a internetului si nu va afecta comunicarea. De ce spunem asta? Simplu” Pentru ca internetul a jucat un rol cheie in declansarea si alimentarea revoltelor din Republica Moldova, Tunisia si, acum, din Egipt.  Si, daca ne uitam si in tara noastra, prima la internetul de mare viteza din Europa dar si prima la riscul unei crize a saraciei si foamei… parca ne dam seama ca nu-i de bine…
    
     Tunisia era o tara prea modesta ca potential si asezare pentru ca revoltele de acolo sa aiba si majore implicatii geopolitice (care antreneaza dupa ele si alte consecinte economice ce pot agrava criza). Tunisia nu a functionat decat ca o prima piesa de domino din siragul de tari arabe, precum Egiptul sau Yemenul, ce au in comun urmatoarele:

     · sunt dictaturi sustinute de puterile occidentale si de… FMI !!!
     · sunt puternic militarizate in interior (dar nu atat de puternic incat sa devina puteri militare in sine)
     ·  sunt extrem de polarizate, adica o clasa dominanta si putred de bogata si majoritatea populatiei la limita saraciei sau chiar saraci lipiti
    
     Este clar pentru oricine stie sa „citeasca” semnele ca in tarile arabe in care revolutiile vor continua, se va instaura un climat de instabilitate si criza politica. Nu va exista o singura autoritate recunoscuta, vor prolifera gruparile inarmate, poate chiar razboaie civile… Daca SUA si  „aliatii” aveau de gand sa nu“scape din maini” situatia, atunci nu ar fi asistat cu atata detasare la o asemenea criza in Egipt… In conditiile in care suprematia SUA este concurata azi de Rusia si China, in conditiile in care Turcia si Iranul(care sunt si principalele puteri islamice din zona si care deja au mirosit momentul prielnic,  incearca sa isi extinda o influenta locala, sa dai drumul la revolutii ale schimbarii in tarile arabe pare a fi o strategie sinucigasa. Optiunile nu sunt numeroase: ori regimuri marioneta, puternic instabile, fragile, focare de conflict zonale, ca Irakul, ori… tari mereu in  criza, ori, mai probabil,… tari in care fortele islamiste extremiste castiga teren decisiv. Asadar,instabilitate sau  regimuri islamiste. Haos sau razboi, iar haosul duce si el, in cele din urma, tot la… razboi.
     Romani, Egiptul nu este o tara oarecare in lumea araba!!! Este tara situata strategic la Canalul Suez (canal care a mai generat un razboi), vecina cu Israelul (alt motiv de razboi), uriasa ca intindere, framantata in interior. Practic, este cel mai nevralgic loc al zonei. Celelalte mai pot astepta – nici nu e nevoie ca aceste revolutii sa inlature chiar totul din cale – ajunge sa se clatine Egiptul si… piramida “araba” s-a daramat. Instabilitatea se va extinde, efectele economice si geopolitice se vor face simtite in toata lumea. Adica si aici, in Romania, unde nimeni nu explica serios ce se intampla!!!
     Daca SUA si-au “tradat”  aliatul strategic, ele fiind garantul pacii intre Egipt si Israel, atunci nici Israelul nu se va mai simti “dator” (la nivel de opinie publica) sa mai astepte consensul SUA-UE pentru a riposta sau chiar declansa vreun atac armat asupra unui potential dusman islamist. In plus, prin aruncarea unei intregi regiuni in haos si revolte, in instabilitate, izbucnirea unui razboi local, in aceste conditii, nu are cum sa ramana doar local…Ar mai fi existat “sanse” ca un razboi cu Iranul sa ramana, cel putin o vreme, local, daca problema era doar regimul de la Teheran. Cu situatia de acum, insa, e imposibil!!!  Rusia si China nu pot asista indiferente la un razboi in care intreaga situatie geopolitica si intregul aranjament al Orientului Mijlociu este dat peste cap intr-un mod fara precedent.

     Mai trebuie atins si un aspect: cat de posibil este sa asistam la astfel de revolte si la noi, aici in Romania? E foarte posibil ca revoltele din tarile arabe, pe langa mizele geopolitice descrise mai sus, sa mai aiba una -inaugurarea unor etape revolutionare tot mai contagioase si raspandite in lume. Unii, si de pe la noi, le cheama, le asteapta, le sugereaza ca solutii de rezolvare a situatiei…timpul va proba daca este vorba de inconstienta sau intelepciune…

     Atentie mare la ce urmeaza:

     Scumpirile necontrolate ale alimentelor, cauzate de majorările de preţuri la materiile prime pe bursele mondiale, vor duce larevolte, demonstraţii şi schimbări de regimuri în statele aflate în curs de dezvoltare, a avertizat economistul Nouriel Roubini, profesor la Universitatea New York, care a prezis criza în 2006. Creşterea preţurilor la mâncare şi materii prime duce la “revolte, demonstraţii şi instabilitate politică”, a declarat Roubini. Orice comentariu de aici inainte ar fi ori periculos ori manipulator. Spunem doar ca afirmatiile expertului Roubini, sustinute de toti cei care stiu  „pe bune” sa faca o analiza socio-economica pe planeta, vizeaza direct si…Romania!!! Le mai spunem odata: Creşterea preţurilor la mâncare şi materii prime duce la …revolte, demonstraţii şi instabilitate politică. 

Sursa: http://www.2012tehnicidesalvare.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...