miercuri, 15 decembrie 2010

Sfarsitul lumii 2012 va fi provocat de furtunile solare




In 2012, o furtuna solara puternica ar putea afecta grav infrastructura mondiala

Cât de puternic ar fi afectată Terra de o furtună solară? Aparent, un astfel de eveniment, petrecut la 150 de milioane de kilometri distanţă, nu ar trebui să aibă un impact deosebit. Un raport elaborat de NASA arată însă că furtuna de particule solare din 2012 are şanse să devasteze infrastructura mondială, relatează revistă de prestigiu New Scientist. “Suntem dependenţi de tehnologiile moderne şi tindem să uităm că Soarele poate produce dezastre în reţelele de comunicaţii, sistemul financiar, de transport sau de urgenţe”, se arătă în raport.


Daniel Baker, şeful comisiei care a elaborat raportul, specialist la Universitatea din Boulder, Colorado, arata că “Oricare ar fi incidentul, de natură terestră sau spaţială, rezultatul poate fi unul devastator pentru societatea modernă, care este dependenta de sistemele tehnologice avansate”.
Este greu de crezut că soarele ar şterge de pe suprafaţa Pământului progrese pe care le-a realizat omenirea. Însă este posibil, susţin oamenii de ştiinţă. O furtună solară poate provoca fenomenul CME (coronal mass ejection), un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. Un astfel de fenomen, supranumit Evenimentul Carrington, a lovit Pământul în 1859, când “cea mai puternică erupţie solară cunoscută în istorie” a dublat temporar luminozitatea soarelui. Au urmat, timp de câteva zile, puternice furtuni magnetice cu impact major asupra Pământului. Concret, oamenii de ştiinţă efectele unui CME cu cele ale uraganului Katrina, la scară globală – o lume fără apă, electricitate, sisteme de comunicaţie.
Activitatea soarelui se desfăşoară pe cicluri cu o durată medie de 11,2 ani, determinând schimbările climatice pe Pământ. Se presupune că un ciclu solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inversează o dată la 11 ani. Un ciclu magnetic complet durează 22 de ani.
Astăzi, Soarele se află aproape de un final de ciclu de 11 ani, iar furtunile solare vor creşte în frecvenţa şi intensitate spre vârful activităţii, în 2012. “Impactul unor evenimente climaterice severe”, mai menţionează raportul NASA, “poate cauza nu doar distrugerea sistemelor tehnologice existente, ci poate duce la distrugeri pe termen scurt şi lung pe plan socioeconomic”.

Sursa: Hotnews 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...