marți, 14 decembrie 2010

Furtuna solara din 2012 ar putea genera caderi de curent la Olimpiada de la LondraO foarte probabila furtuna solara prezisa pentru 2012, ce va coincide cu Jocurile Olimpice din Londra, ar putea intrerupe toate sistemele de comunicatie de pe Pamant, inclusiv transmisiunea in direct a mega-evenimentului sportiv, avertizeaza cercetatorii.

"Activitatea solara are o mare influenta asupra planetei noastre. Vremea din spatiu poate afecta intreaga populatie terestra. Jocurile Olimpice ar putea fi intrerupte in timpul urmatorului maximum solar, ce ar putea afecta transmisiunile efectuate de sateliti", declara prof. Richard Harrison, lider in fizica spatiala al Laboratorului Rutherford Appleton, din Oxfordshire.

Avertismentul vine ca urmare a detectarii, de catre oamenii de stiinta, a unui nou ciclu de pete pe suprafata Soarelui, ce ar putea conduce la manifestarea unei furtuni solare. "Soarele se trezeste. Primele regiuni semnificative ale noului ciclu de activitate solara se formeaza. In ultimele doua saptamani, am asistat la primele flacari majore", a adaugat cercetatorul.

Specialistii avertizeaza ca, in apogeul acestui ciclu, flacarile erupte de pe suprafata Soarelui pot lansa miliarde de tone de materie incarcata electric catre Pamant, ceea ce ar putea cauza un colaps al comunicatiilor. Ei prezic ca ciclul isi va atinge punctul maxim odata cu momentul programarii Olimpiadelor si se tem ca furtuna solara ar putea bloca satelitii de comunicatii si link-urile de Internet care vor asigura transmisiunea live a probelor sportive.

Petele solare reprezinta manifestarea fizica a fluctuatiilor naturale de activitate magnetica ale Soarelul, ce opereaza in cicluri, consumate o data la aproximativ 11 ani.

Sursa: Phenomenica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...