duminică, 12 decembrie 2010

WikiLeaks: Rusia îi urmărea pe asasinii lui Litvinenko, dar a fost oprită de LondraReprezentantul special rus Anatoli Safonov i-a spus fostului ambasador american de la Paris,  Henry Crumpton, că "autorităţile ruse de la Londra au avut informaţii despre şi i-au urmărit pe cei care transportau substanţe radioactive în oraş, dar britanicii le-au spus că situaţia este sub control, înainte de otrăvire".


Rusia îi urmărea pe asasinii fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko înainte ca acesta să fie otrăvit, dar a fost blocată de Marea Britanie, care a dat asigurări că situaţia este sub control, arată documente WikiLeaks, citate de The Guardian.

O telegramă diplomatică trimisă în 2006 de ambasada SUA de la Paris evocă "o cină amicală, din 7 decembrie", la două săptămâni după moartea lui Litvinenko, între fostul ambasador Henry Crumpton, fost membru CIA, şi reprezentantul special rus Anatoli Safonov, fost colonel KGB.

În timpul întâlnirii, Safonov a prezentat evenimentele de la Londra, în special asasinarea lui Litvinenko, drept "o dovadă a cât de mare rămâne ameninţarea teroristă" şi cât de multe trebuie facă în continuare cele două ţări pentru a combate terorismul.
Safonov a susţinut că "autorităţile ruse de la Londra au avut informaţii despre şi i-au urmărit pe cei care transportau substanţe radioactive în oraş, dar britanicii le-au spus că situaţia este sub control, înainte de otrăvire".
Raportul conţine şi o observaţie din partea oficialilor de la ambasada SUA, potrivit cărora comentariile lui Safonov sugerează că Rusia "nu a fost implicată în asasinat, deşi Safonov nu a oferit nicio altă explicaţie".
Litvinenko a murit în 23 noiembrie 2006, la Londra, în urma otrăvirii cu o substanţă radioactivă. În corpul său a fost detectată o cantitate importantă de poloniu-210. Anchetatorii britanici l-au acuzat pe fostul spion rus Andrei Lugovoi pentru această crimă şi au cerut extrădarea sa, ceea ce a generat tensiuni diplomatice puternice.

Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...