miercuri, 15 decembrie 2010

Soarele si exploziile solareNascut acum 5 miliarde de ani, in urma exploziei unei stele uriase, Soarele este sursa de energie care mentine viata pe Pamant.
Chiar daca nu-i intelegeau stiintific alcatuirea si "modul de functionare", vechile popoare intuisera foarte bine acest adevar. Stiau ca, fara Soare, viata n-ar fi cu putinta. De aceea, il adorau ca pe o zeitate, personificandu-l si celebrandu-l prin ceremonii fastuoase.
Pentru noi, azi, Soarele e "doar" o stea, un corp ceresc pe care astronomii si fizicienii il studiaza cu cele mai sofisticate tehnologii, pentru a-i patrunde secretele: fenomenele care fac din el un urias reactor nuclear natural, eruptiile solare, misterioasele pete din Soare, fantasticele spectacole de lumini multicolore ale aurorei boreale, ce apar la ciocnirea particulelor emise de astru cu atomii din atmosfera terestra…
Uneori, informatiile stiintifice astfel obtinute ar putea suna sobru si prozaic; si totusi, astrul care ne lumineaza in fiecare zi isi pastreaza aura de fascinatie, o fascinatie care trece dincolo de interesul pur stiintific pentru un corp ceresc.
Pentru ca acolo, la 150 milioane de kilometri departare, o enorma masa de gaz incins, in care au loc permanent reactii nucleare, este izvorul fortei vitale care pastreaza Pamantul viu. Aflati mai multe in materialul video de mai jos:Sursa: Descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...